Bedrijf

Verhaeghe Products: evolutie en groei

Oprichter Johan Verhaeghe begon zijn loopbaan als aannemer met een bedrijf gespecialiseerd in water- en grondwerken. Johan combineerde de job met een passie voor Amerikaanse vrachtwagens. Zijn trucks waren hoofdzakelijk Amerikaanse Macks, waarmee hij een buitenbeentje was in de Vlaamse wegenbouw.

In 2005 werd Johan Verhaeghe exclusief invoerder van het STEHR verdichtingswiel uit Duitsland. De wegenbouwer herkende door zijn jarenlange ervaring snel de opduikende problemen bij complexe projecten. Het gebruik van het verdichtingswiel deed werven verder draaien die vroeger stil vielen door te natte aanvulgronden. De verdeling van het STEHR verdichtingswiel is één van de pijlers van Verhaeghe Products.

Bodemstabiliseringstechnieken werden een andere specialiteit van het jonge bedrijf. Door toevoeging van bindmiddel worden natte klei- en/of leemgronden ontbonden in droge grond die perfect te verdichten valt. In die context volgde er een partnership met MDM Industries uit Ciney voor de fabricatie van getrokken bindmiddel strooiers. De samenwerking omvatte ook mooie realisaties op 6X6 trucks. De firma GOMUTEC zorgt voor de strooieropbouw op speciale dumper/rups onderstellen.

Voor gronden vermengd met stenen zocht Johan naar een coöperatie met de firma PTH uit Oostenrijk. PTH Products onderhoudt talloze bergwegen in Oostenrijk en heeft jaren ervaring met het verwerken van graniet en andere gesteenten in de bergen rondom hun skigebieden. Kilvers, nivelleuses en steenfrees machines kennen geen geheimen voor PTH PRODUCTS.

Verhaeghe Products profileerde zich ook in de houtsector. Partner daar werd de firma TMC CANCELA uit Spanje. TMC CANCELA construeert bosklepelmachines en heeft een compleet gamma voor op landbouw georiënteerde toepassingen.

In 2012 overleed de gedreven zaakvoerder Johan Verhaeghe veel te vroeg aan de gevolgen van een hersentumor. Echtgenote Mauricette Cools nam het bedrijf in handen en zette de zaak met dezelfde gedrevenheid verder. Joke Devooght verzorgt de administratie, terwijl Steven Vandewalle (partner van Johans dochter Barbara) de logistiek van de firma (sinds 2008) in goeie banen leidt.

Om bindmiddelen te stockeren en doseren op de werven werd, in samenwerking met het Italiaanse bedrijf SAMI, een horizontale silo op punt gezet. Die silo’s kunnen nu bijvoorbeeld kalk doseren in een zeefmachine. Maar de verschillende toepassingen van de horizontale silo zijn legio. Zo vinden ze ook afzet bij onder andere chapebedrijven en mobiele betoncentrales.

De firma Verhaeghe Products blijft elk jaar groeien en telt intussen een zevental medewerkers. De technische ondersteuning wordt gerealiseerd door een team gedreven mecaniciens, met aan het hoofd Nick Baele uit Zomergem. Vandaag bestaan de afnemers van Verhaeghe Products voor 70% uit Belgische klanten. Zowat 20% van de machines wordt uitgevoerd naar Frankrijk, een kleine 10% naar andere buurlanden. De afzetmarkt heeft zich ook uitgebreid naar andere continenten. Zo is er al geëxporteerd naar Thailand, Martinique, Ivoorkust, Guadeloupe, Kirgistan en Hawaï. De meest recente uitvoerbestemmingen buiten de Europese Unie waren Moldavië en Egypte.

Op 1 april 2021 verandert Verhaeghe Products van éénmanszaak naar een vennootschap en wordt VERHAEGHE PRODUCTS BV geboren. Steven Vandewalle neemt het bestuur over. De continuïteit voor de klanten is verzekerd, en de bloeiende KMO groeit nog steeds onder het motto van

Johan Verhaeghe: “Behandel de mensen zoals je zelf behandeld wil worden.”